Πέμπτη, Μαρτίου 31, 2011

ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

aren-hrakleiou @ Πέμπτη, Μαρτίου 31, 2011
      Την ώρα που η απληστία για υπερκέρδη και φτηνή ενέργεια έχει προκαλέσει μια απίστευτη πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, την ίδια ώρα, στη γειτονιά μας, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, η Μεσόγειος έχει τυλιχτεί στις πολεμικές φλόγες. Στο πρόσχημα της στρατιωτικής επίθεσης στη Λιβύη για την προστασία των αμάχων από το καθεστώς Καντάφι, η εθελόδουλη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πλήρως εναρμονισμένη με τις σκοπιμότητες των δυτικών επιδρομών, που αποσκοπούν στη διάλυση του μετώπου των εξεγερμένων αραβικών λαών και στη διεκδίκηση μεριδίου από την πίτα της 8ης σε παραγωγή πετρελαίου χώρας στον κόσμο, καθιστά την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι και βάση δολοφονικών επιδρομών. Ο χρεοκοπημένος Παπανδρέου και το κόμμα του, αφού επί δεκαετίες συνεδρίαζαν αγκαλιά με χασάπηδες τύπου Μπεν Αλί και Μουμπάρακ στη «σοσιαλιστική διεθνή», ξαφνικά κόπτονται για το λαό της Λιβύης – και συμμετέχουν στο νέο έγκλημα με φρεγάτες, AWACS και παροχή των αεροδρομίων της χώρας με κόστος 1,5 εκ.ευρώ/μέρα!(για αυτά, λεφτά υπάρχουν).
      Κι ενώ η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προσφέρει πλήθος στρατιωτικών μέσων για την επιτυχή έκβαση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη, λίγο καιρό πριν, στην τελευταία επίσκεψη της τρόικα, σύναψε νέο μνημόνιο, το 4ο κατά σειρά, μια νέα δέσμη μέτρων δηλαδή που θα κληθεί να πληρώσει ο Ελληνικός λαός. Σύμφωνα με το μνημόνιο 4 προβλέπονται περικοπές 25 δις ως το 2015. Αυτό θα επιτευχθεί κατ΄ αρχάς με νέες αυξήσεις σε τιμολόγια ΔΕΚΟ και εισιτήρια, πρόσθετες περικοπές μισθών στις δημόσιες υπηρεσίες μέσω των επιδομάτων, περαιτέρω μείωση επιδοτήσεων στους κρατικούς οργανισμούς, προσλήψεις με το σταγονόμετρο, περικοπή στο επίδομα ανεργίας, επιτάχυνση στο ξεπούλημα των δημοσίων υπηρεσιών (ΔΕΗ, ΟΣΕ, λιμάνια). Παράλληλα προωθείται το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας με τον πήχη να ανεβαίνει στα 50 δις, ότι έχουμε και δεν έχουμε δηλαδή, με ανοιχτό πλέον ενδεχόμενο για επιπλέον ακρωτηριασμό της εθνικής μας κυριαρχίας και αυτοτέλειας.
      Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που τέθηκε προς επικύρωση από τους 27 της Ευρώπης στη σύνοδο κορυφής στις 25 Μάρτη. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς και νομική δέσμευση για την αποπληρωμή του χρέους. Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας δεν είναι άλλο από τη συνταγματική κατοχύρωση του μνημονίου, αφού προβλέπει ότι χώρες με υψηλό χρέος και έλλειμμα, όπως είναι και η Ελλάδα, χάνουν το δικαίωμα κατάρτισης οικονομικού προϋπολογισμού. Έτσι, το δικαίωμα της ουσιαστικής διακυβέρνησης της χώρας, δηλαδή η διαχείριση των οικονομικών αλλά και η φορολογία ως κομμάτι αυτής, περνά στις Βρυξέλλες και τη Γερμάνια. Και την ίδια στιγμή που τα παπαγαλάκια του MEGA προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο ΓΑΠ πέτυχε μια σημαντική νίκη, αφού διαπραγματεύτηκε τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, στις 25/3 η κυβέρνηση στήριξε τη μονιμοποίηση μέτρων σκληρής λιτότητας ,συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας ικανοποιώντας για μια ακόμη φορά τις ορέξεις των τροϊκανών και της Μέρκελ και βάζοντας τον ελληνικό λαό να πληρώνει, επ' αόριστο πλέον, τη μνημονιακή πολιτική -όχι για τη σωτηρία της χώρας (μη γελιόμαστε) αλλά για την σωτηρία μιας Γερμανικής Ευρώπης.
      Στο χώρο της εκπαίδευσης η κυβέρνηση φαίνεται να θέλει διαλύσει και την εκπαίδευση, προωθώντας ένα νομοσχέδιο που θα έρθει να διαλύσει ό,τι είχαμε στο μυαλό μας έως σήμερα σαν δημόσια δωρεάν παιδεία από το νηπιαγωγείο ως το παν/μιο, για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Έτσι στα παν/μια θα δούμε μια σειρά από αλλαγές ξεκινώντας από τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εισαγωγή θα γίνεται χωρίς εξετάσεις από το σχολείο σε σχολές και όχι σε τμήματα (μπαίνεις φυσικός και βγαίνεις μαθηματικός) σε ένα προπαρασκευαστικό έτος. Στο τέλος του έτους και ανάλογα με τις επιδόσεις τους οι φοιτητές θα παίρνουν πιστοποιητικό για τη συνέχεια των σπουδών τους -και γιατί όχι άλλωστε αφού θα έχουν ήδη μπει στη λογική του παν/μιου-σχολείου (υποχρεωτικές παρουσίες, πρόοδοι , αλυσίδες). Για όσους από αυτούς δεν ανταπεξέλθουν, υπάρχουν και τα ΚΕΣ (με το αζημίωτο πάντα). Στη φοιτητική μέριμνα η κυβέρνηση (στο πνεύμα του μνημονίου) αποφάσισε να ξεμπερδέψει μια και καλή. Φέρνει λοιπόν το κουπόνι του φοιτητή, που θα έχει πιστωμένους πόντους για τη σίτιση, τη στέγαση, τον εξοπλισμό, για τα εργαστήρια και ο,τι άλλο παρέχονταν δωρεάν, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων. Όταν τελειώσουν οι πόντοι, ο καθένας μόνος.
      Οι κινήσεις για τον εκσυγχρονισμό-ξεπούλημα του παν/μιου συνεχίζουν με την αξιολόγηση των ιδρυμάτων ανά τρία έτη με τη σύνδεση των σπουδών του με τη αγορά εργασίας. Ανάλογα με τη βαθμολογία θα εξασφαλίζουν το κρατικό βοήθημα ή αλλιώς θα αναζητούν πόρους για τη λειτουργία τους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτονόητο είναι πως όσες σχολές δεν έχουν άμεση σύνδεση με την έρευνα (πχ θεωρητικές) δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν έσοδα για την λειτουργία τους. Για να προχωρήσει αναίμακτα ο οικονομικός στραγγαλισμός του ελληνικού παν/μιου, η κυβέρνηση τελειώνει και με τη πανεπιστημιακή αυτοτέλεια, αφού η Σύγκλητος αντικαθίσταται από ένα Συμβούλιο Διοίκησης στο οποίο θα συμμετέχουν κοινωνικοί φορείς(εκκλησία, επιχειρηματίες, τοπικοί άρχοντες) καθώς και αναγνωρισμένες ντόπιες ή διεθνείς προσωπικότητες, του επιστημονικού (και όχι μόνο) χώρου. Η νέα τριτοβάθμια που καθόλου δεν θα μοιάζει με ο,τι ξέραμε ως τώρα σαν δημόσιο παν/μιο θα έχει επιπτώσεις και στην επαγγελματική αποκατάσταση, αφού τελειώνοντας 2ετή ή 4ετή προγράμματα οι συλλογικές διεκδικήσεις θα είναι παρελθόν. Άλλωστε βρίσκεται εν ισχύ ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο πέντε φεύγουν ένας μπαίνει (ενώ συζητούν και για 8:1) πράγμα που σημαίνει πως το διαβατήριο για την ανεργία είναι αναπόφευκτο.
      Τα πρώτα δείγματα γραφής πριν ακόμα την ψήφιση του νομοσχεδίου έρχονται με την ουσιαστική κατάργηση του δωρεάν συγγράματος ,με εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας, μιας και πλέον θα παίρνουμε δωρεάν 1 βιβλίο ανά μάθημα, για τα υπόλοιπα θα βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη(όποιος μπορεί, εξάλλου το νέο Παν/μιο δεν είναι για όλους!).Ακόμα, σε 20 ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας έχει ήδη ανασταλεί η χρηματοδότηση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για ακόμα μια φορά να πρωταγωνιστεί!
      Στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει αρχίσει να σκιαγραφείται πλήρως η εικόνα το σχολείου του ΔΝΤ. Με συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολείων σε όλη την Ελλάδα, 50 θα είναι τα σχολεία που σχεδιάζεται να κλείσουν σε όλη την Κρήτη όπως δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή που τα περισσότερα σχολεία σε όλη την επικράτεια έχουν ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές, με τα μαθήματα να μην πραγματοποιούνται απο τις ελλείψεις που προκαλεί το πάγωμα των προσλήψεων. Ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων(από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους πρώτη φορά κλείνουν σχολεία!) διαδήλωσαν με ποικίλους τρόπους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στις 25 Μάρτη σε κάθε παρέλαση, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας συνεχίζοντας την καθημερινή πλέον πρακτική της αποδοκιμασίας προσώπων του πολιτικού κόσμου που οδηγούν τη χώρα στη χρεοκοπία, δείχνοντας ότι το καθήκον της πολύμορφης αντίστασης αφορά όλους!
      Όλα δείχνουν ότι μπροστά μας το επόμενο διάστημα έχουμε να δώσουμε μια μεγάλη μάχη. Η Α. Διαμαντοπούλου όπου σταθεί και όπου βρεθεί προκαλεί με τις προτάσεις και τις δηλώσεις της όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση της τρόικα έχει βάλει πλώρη να διαλύσει μαζί με την κοινωνία και την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Θέλουν να χτυπήσουν το πιο ζωντανό τμήμα της κοινωνίας, τη νεολαία, να τη περιθωριοποιήσουν, να της στερήσουν την ελπίδα, να τη ρίξουν στη κατάθλιψη. Η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα δεν έχει υπάρξει ποτέ παθητικός αποδέκτης ούτε χειροκροτητής εθελόδουλων κυβερνώντων. Να συγκροτήσουμε ένα πανεκπαιδευτικό, αντιμνημονιακό, αντικυβερνητικό αγώνα για να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Επόμενος σταθμός αυτής της μάχης είναι η απεργία εκπαιδευτικών και γιατρών(ΟΛΜΕ,ΔΟΕ,ΟΕΝΓΕ) την Τετάρτη 30 Μάρτη που μπορεί να δείξει πως όταν οι από κάτω συντονίζονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους στον παρατεταμένο αγώνα που έχουμε μπροστά μας , παρακάμπτοντας ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, τότε η δύναμή τους αυξάνεται εκθετικά!
      Μπορούμε και πρέπει να ενωθούμε με το ρεύμα αντίστασης που υπάρχει για να φύγουν αυτοί που μας έφεραν ως εδώ, και να υπάρξει μια πραγματική αλλαγή για τη χώρα. Ας κοιτάξουμε λίγο γύρω μας, υπάρχουν ένα σωρό αγώνες να παραδειγματιστούμε. Όταν η κοινωνία βράζει, η νεολαία μπορεί.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Την ακύρωση του μνημονίου. Έξω το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ από την Ελλάδα!
• Όχι στο ξεπούλημα της χώρας στους διεθνείς τοκογλύφους και τους αεριτζήδες.
• Να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου και ο πολιτικός συρφετός που ξεπουλάνε τη χώρα!
• Καμία ανάμειξη της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική παρέμβαση στη Λιβύη.
• Να μην περάσουν τα μέτρα Διαμαντοπούλου για το παν/μιο. Όχι στο παν/μιο του μνημονίου και του Καλλικράτη!
• Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς-Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών-Όχι στα προαπαιτούμενα μαθήματα, αλυσίδες, κύκλους σπουδών
• Όχι στις συγχωνεύσεις και την υποβάθμιση των σχολείων.
• Να σταματήσει τώρα η στοχοποίηση της νεολαίας από την υπουργό Α. Διαμαντοπούλου.
• Καμιά αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων, εκπαιδευτηρίων και ΚΕΣ.
• Ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα-Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για να βρούμε δουλειά.
• Δημόσια και δωρεάν σίτιση-στέγαση-μετακίνηση-συγγράμματα.


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
• Παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου σε οποιοδήποτε περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο συζητηθούν ζητήματα εκπαίδευσης και συγχώνευσης σχολείων.
• Συντονισμό των ΦΣ με σωματεία εργαζομένων, κινήσεις πολιτών και μαθητών.
• Δημιουργία επιτροπών ενημέρωσης των φοιτητών για τα μέτρα που εξήγγειλε η υπουργός διάλυσης της Παιδείας και της νεολαίας.
• Υποστήριξη κινήσεων και πρωτοβουλιών που κινούνται ενάντια στα μέτρα και στο μνημόνιο.
• Κινητοποίηση του συλλόγου ενάντια στις αυξήσεις της τιμής του εισιτηρίου και ενεργό συμμετοχή του στο συντονιστικό φορέων που έχει δημιουργηθεί για αυτό το θέμα. Παράλληλα παρεμβάσεις του Συλλόγου σε στάσεις λεωφορείων για περαιτέρω ενημέρωση του κόσμου.
• Συμμετοχή του συλλόγου στην απεργία εκπαιδευτικών-γιατρών την Τετάρτη 30 Μάρτη και στην πορεία το πρωί.

No Response to "ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ"