Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2011

ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

aren-hrakleiou @ Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2011

Μετά τη τελευταία επίσκεψη της τρόικα η κυβέρνηση σύναψε νέο μημόνιο, το 4ο κατα σειρά, μια νέα δέσμη μέτρων δηλαδή που θα κληθεί να πληρώσει ο Ελληνικός λαός. Σύμφωνα με το μνημόνιο 4 προβλέπονται περικοπές 25 δις ως το 2015. Αυτό θα επιτευχθεί  κατ΄αρχάς με νέες αυξήσεις σε τιμολόγια ΔΕΚΟ και εισιτήρια, πρόσθετες περικοπές μισθών στις δημόσιες υπηρεσίες μέσω των επιδομάτων, περαιτέρω μείωση επιδοτήσεων στους κρατικούς οργανισμούς, προσλήψεις με το σταγονόμετρο, περικοπή στο επίδομα ανεργίας,  επιτάχυνση στο ξεπούλημα των δημοσίων υπηρεσιών (ΔΕΗ, ΟΣΕ, λιμάνια). Παράλληλα προωθείται το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας με τον πύχη να μπαίνει στα 50 δις, ότι έχουμε και δεν έχουμε δηλαδή, με ανοιχτό πλέον ενδεχόμενο για επιπλέον ακρωτηριασμό της εθνικής μας κυριαρχίας και αυτοτέλειας.

Παράλληλα με αυτούς τους σχεδιασμούς, υπάρχουν και οι σχεδιασμοί των καταπιεζόμενων, τα σχέδια και οι κινήσεις όσων δεν αντέχουν άλλο και αντιδρούν. Ο μεγάλος αγώνας στη Κερατέα ενάντια στα ΧΥΤΑ του Μπόμπολα, το κίνημα δεν πληρώνω, οι επιτροπές και πρωτοβουλίες ενάντια στα διόδια και τις αυξήσεις των εισιτηρίων, οι σπουδαίοι αγώνες των εργαζομένων στις συγκοινωνίες. Ταυτόχρονα, σε κάθε ευκαιρία η λαική οργή και αγανάκτηση εκφράζεται με κάθε τρόπο. Απο το γιουχάισμα του Παπανδρέου στο Βερολίνο και του Πάγκαλου στο Παρίσι, μέχρι το πρόσφατο κράξιμο στον υπουργό υγείας Α. Λοβέρδο απο φοιτητές και γιατρούς στο Ηράκλειο, όπου σταθεί αυτός ο θίασος γίνεται αποδέκτης αποδοκιμασιών και φυγαδεύεται. Υπάρχει λοιπόν πλήθος κινήσεων και κινημάτων που ξεδιπλώνονται, μια ριζοσπαστική διάθεση που εκφράζεται απο όλο και περισσότερο κόσμο, μια διάθεση για κινητοποίηση (η 23 Φλεβάρη ήταν μια εξαιρετικά μαζική απεργία και διαδήλωση), ένας δρόμος που μπορεί να βαδίσει η λαική οργή.

Στο χώρο της εκπαίδευσης η κυβέρνηση φαίνεται να θέλει διαλύσει και την εκπαίδευση, προωθώντας ένα νομοσχέδιο που θα έρθει να διαλύσει ο,τι είχαμε στο μυαλό μας έως σήμερα σαν δημόσια δωρεάν παιδεία απο το νηπιαγωγείο ως το παν/μιο, για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Έτσι στα παν/μια θα δούμε μια σειρά απο αλλαγές ξεκινώντας απο τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εισαγωγή θα γίνεται χωρίς εξετάσεις απο το σχολείο σε σχολές και όχι σε τμήματα (μπαίνεις  φυσικός και βγαίνεις μαθηματικός) σε ένα προπαρασκευαστικό έτος. Στο τέλος του έτους και ανάλογα με τις επιδόσεις τους οι φοιτητές θα παίρνουν πιστοποιητικό για τη συνέχεια των σπουδών τους -και γιατί όχι άλλωστε αφου θα έχουν ήδη μπεί στη λογική του παν/μιου-σχολείου (υποχρωτικές παρουσίες, πρόοδοι , αλυσίδες). Για όσους απο αυτούς δεν ανταπεξέλθουν, υπάρχουν και τα ΚΕΣ (με το αζημίωτο πάντα). Στη φοιτητική μέριμνα η κυβέρνηση (στο πνεύμα του μνημονίου) αποφάσισε να ξεμπερδέψει μια και καλή. Φέρνει λοιπόν το κουπόνι του φοιτητή, που θα έχει πιστωμένους πόντους για τη σίτιση, τη στέγαση, τον εξοπλισμό, για τα εργαστήρια και ο,τι άλλο παρέχονταν δωρεάν, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων. Όταν τελειώσουν οι πόντοι, ο καθένας μόνος.

Οι κινήσεις για τον εκσυγχρονισμό-ξεπούλημα του παν/μιου συνεχίζουν με την αξιολόγηση των ιδρυμάτων ανά τρία έτη με τη σύνδεση των σποδών του με τη αγορά εργασίας. Ανάλογα με τη βαθμολογία θα εξασφαλίζουν το κρατικό βοήθημα ή αλλιώς θα αναζητούν πόρους για τη λειτπργία τους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτονόητο είναι πως όσες σχολέςδεν έχουν άμεση σύνδεση με την έρευνα (πχ θεωρητικές) δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν έσοδα για την λειτουργία τους. Για να προχωρήσει αναίμακτα ο οικονομικός στραγγαλισμός του ελληνικού παν/μιου, η κυβέρνηση τελειώνει και με τη πανεπιστημιακή αυτοτέλεια, αφού η Σύγκλητος αντικαθίσταται απο ένα Συμβούλιο Διοίκησης στο οποίο θα συμμετέχουν κοινωνικοί φορείς(εκκλησία, επιχειρηματίες, τοπικοί άρχοντες) καθώς και αναγνωρισμένες ντόπιες ή διεθνείς προσωπικότητες, του επιστημονικού (και όχι μόνο) χώρου. Η νέα τριτοβάθμια που καθόλου δεν θα μοιάζει με ο,τι ξέραμε ως τώρα σαν δημόσιο παν/μιο θα έχει επιπτώσεις και στην επαγγελματική αποκατάσταση, αφού τελειόνοντας 2ετή ή 4ετή προγράμματα οι συλλογικές διεκδικήσεις θα είναι παρελθόν. Άλλωστε βρίσκεται εν ισχύ ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο πέντε φεύγουν ένας μπαίνει (ενω συζητούν και για 8:1) πράγμα που σημαίνει πως το διαβατήριο για την ανεργία είναι αναπόφευκτο.
Στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει αρχίσει να σκιαγραφείται πλήρως η εικόνα το σχολείου του ΔΝΤ. Με συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολείων σε όλη την Ελλάδα, 50 θα  είναι τα σχολεία που  θα κλείσουν σε όλη την Κρήτη όπως δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή που τα περισσότερα σχολεία σε όλη την επικράτεια έχουν ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές, με τα μαθήματα να μην πραγματοποιούνται απο τις ελλείψεις που προκαλεί το πάγωμα των προσλήψεων.

Μπροστά μας το επόμενο διάστημα έχουμε να δώσουμε μια μεγάλη μάχη. Η Α.Διαμαντοπούλου όπου σταθεί και όπου βρεθεί προκαλεί με τις προτάσεις και τις δηλώσεις της όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση της τρόικα έχει βάλει πλώρη να διαλύσει μαζί με την κοινωνία και την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Θέλουν να χτυπήσουν το πιο ζωντανό τμήμα της κοινωνίας, τη νεολαία, να τη περιθωριοποιήσουν, να της στερήσουν την ελπίδα, να τη ρίξουν στη κατάθλιψη. Η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα δεν έχει υπάρξει ποτέ παθητικός αποδέκτης ούτε χειροκροτητής εθελόδουλων κυβερνώντων. Να συγκροτήσουμε  ένα πανεκπαιδευτικό αγώνα για να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.
Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης μπορεί να μετραπεί σε μια τέτοια αφετηρία.
Μπορούμε και πρέπει ενωθούμε με το ρεύμα αντίστασης που υπάρχει για να φύγουν αυτοί που μας φέραν ως εδώ, και να υπάρξει μια πραγματική αλλαγή για τη χώρα. Ας κοιτάξουμε λίγο γύρω μας, υπάρχουν ένα σωρό αγώνες να παραδειγματιστούμε. Όταν η κοινωνία βραζει, η νεολαία μπορεί. Ας μη χάνουμε χρόνο, οι μάσκες έπεσαν..



ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·         Την ακύρωση του μνημονίου. Έξω το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ απο την Ελλάδα!
·         Όχι στο ξεπούλημα της χώρας στους διεθνείς τοκογλύφους και τους αεριτζήδες.
·         Να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου και ο πολιτικός συρφετός που ξεπουλάνε τη χώρα!
·         Να μην περάσουν τα μέτρα Διαμαντοπούλου για το παν/μιο. Όχι στο παν/μιο του μνημονίου και του Καλλικράτη!
·         Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς-Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.
·         Όχι στις συγχωνεύσεις και την υποβάθμιση των σχολείων.
·         Να σταματήσει τώρα η στοχοποίηση της νεολαίας απο την υπουργό Α. Διαμαντοπούλου.
·         Καμμιά αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων, εκπαιδευτηρίων και ΚΕΣ.
·         Ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα-Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για να βρούμε δουλειά.
·         Δημόσια και δωρεάν σίτιση-στέγαση-μετακίνηση-συγγράμματα.
·         Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.
·         ΟΧΙ στον «πανεπιστημιακό Καλλικράτη»

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
·         Συμμετοχή του Συλλόγου στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στις 18:00 στην πλατεία ελευθερίας.
·         Παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου σε οποιοδήποτε περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο συζητηθούν ζητήματα εκπαίδευσης και συγχώνευσης σχολείων.
·          Συντονισμό των ΦΣ με σωματεία εργαζομένων, κινήσεις πολιτών και μαθητών.
·         Δημιουργία επιτροπών ενημέρωσης των φοιτητών για τα μέτρα που εξήγγειλε η υπουργός διάλυσης της Παιδείας και της νεολαίας.
·         Υποστήριξη κινήσεων και πρωτοβουλιών που κινούνται ενάντια στα μέτρα και στο μνημόνιο.
·         Κινητοποίηση του συλλόγου ενάντια στις αυξήσεις της τιμής του εισιτηρίου και ενεργό συμμετοχή του στο συντονιστικό φορέων που έχει δημιουργηθεί για αυτό το θέμα. Παράλληλα παρεμβάσεις του Συλλόγου σε στάσεις λεωφορείων για περαιτέρω ενημέρωση του κόσμου.



No Response to "ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ"