Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2011

Με την εκπαίδευση θα γίνει ... Της Κερατέας!!

aren-hrakleiou @ Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2011
      Λίγο μετά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας στη χώρα , όπου με αξιοθαύμαστη ευκολία οι “κύριοι” μας ανακοίνωσαν πως μέχρι και γη πρέπει να ξεπουλήσουμε για να μην χρεοκοπήσουμε, η “κυβέρνηση” συνεχίζει να κόβει και να ξεπουλά ό,τι έχει απομείνει. Έτσι, αφού άνοιξε το μέτωπο των μεταφορών και της υγείας, και μετά την πραγματικά μεγαλειώδη απεργία στις 23 Φλεβάρη -όπου χιλιάδες κόσμου γέμισαν τους δρόμους ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε κοινωνική έρημο, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-τροικας φαίνεται να θέλει να βάλει χέρι και στην παιδεία, προωθώντας ένα νομοσχέδιο που θα έρθει να διαλύσει ο,τι είχαμε στο μυαλό μας έως σήμερα σαν δημόσια δωρεάν παιδεία είτε μιλάμε για την δευτεροβάθμια είτε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
      Έτσι, στα πανεπιστήμια θα δούμε μια σειρά από αλλαγές ξεκινώντας από τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εισαγωγή θα γίνεται χωρίς εξετάσεις από το σχολείο σε σχόλες και όχι σε τμήματα (μπαίνεις γιατρός και βγαίνεις κτηνίατρος) σε ένα προπαρασκευαστικό έτος. Στο τέλος του έτους και ανάλογα με τις επιδόσεις τους οι φοιτητές θα παίρνουν πιστοποιητικό για τη συνέχεια των σπουδών τους -και γιατί όχι άλλωστε αφού θα έχουν ήδη μπει στην λογική του πανεπιστήμιου-σχολειου (υποχρεωτικές παρουσίες, πρόοδοι, αλυσίδες κλπ). Για όσους από αυτούς δεν ανταπεξελθουν, υπάρχουν και τα ΚΕΣ. Στη φοιτητική μέριμνα η κυβέρνηση (στο πνεύμα όλων των μέτρων που έχει πάρει) αποφάσισε να ξεμπερδευσει ακόμα και με τα ψίχουλα που ως τώρα έδινε. Φέρνει λοιπόν το “κουπόνι του φοιτητή”, που θα έχει πιστωμένους πόντους για τη σίτιση, τη στέγαση, τον εξοπλισμό για τα εργαστήρια και ο,τι άλλο παρεχόταν ως τώρα δωρεάν, στρώνοντας έτσι το δρόμο στην επιβολή διδάκτρων. Όταν τελειώσουν οι πόντοι, ο φοιτητής θα καλείται να μεριμνήσει εκείνος για της ανάγκες φοίτησης του.
       Οι κινήσεις για τον εκσυχρονισμό-ξεπουλημα του πανεπιστημίου συνεχίζουν με την αξιολόγηση των ιδρυμάτων ανά τρία έτη σύμφωνα με τη σύνδεση των σπουδών του με την αγορά εργασίας. Ανάλογα με το βαθμό που παίρνουν θα εξασφαλίζουν το κρατικό βοήθημα ή αλλιώς θα αναζητούν πόρους για τη λειτουργία τους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτονόητο είναι πως όσες σχόλες δεν έχουν άμεση σύνδεση με την ερευνά (πχ θεωρητικές) δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν έσοδα για την λειτουργιά τους. Για να προχωρήσει “αναίμακτα” ο οικονομικός στραγγαλισμός του ελληνικοί πανεπιστημίου, η “κυβέρνηση” τελειώνει και με την πανεπιστημιακή αυτοτέλεια αφού η Σύγκλητος αντικαθίσταται από ένα συμβούλιο διοίκησης στο οποίο θα συμμετέχουν “κοινωνικοί” φορείς (εκκλησιά, επιχειρηματίες, περιφέρειες) καθώς και αναγνωρισμένες ντόπιες ή διεθνείς προσωπικότητες, του επιστημονικού και μη, χώρου. Η νέα τριτοβάθμια εκπαίδευση που καθόλου δεν θα μοιάζει με ο,τι ξέραμε ως τώρα σαν δημόσιο πανεπιστήμιο θα είχε επιπτώσεις και στην εργασιακή αποκατάσταση των φοιτητών, αφού τελειωνοντας 2ετη έως και 4ετη προγράμματα σπουδών δεν θα γίνεται λόγος για συλλογικές διεκδικήσεις άλλα ούτε και για ένα πτυχίο που εξασφαλίζει στοιχειωδώς απασχόληση. Οι νέοι απόφοιτοι θα έχουν να επιδείξουν τους πόντους ΕCTS που με κόπο εξασφάλισαν και ανάλογα με το αν έχουν τα προσόντα (δηλαδή αν έχουν επιλέξει τα κατάλληλα μαθήματα από το μενού προγραμμάτων σπουδών ) θα διαπραγματεύονται με τον εργοδότη η θα εξασφαλίζουν μια θέση στο ταμείο ανεργίας.
      Στη δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει αρχίσει να σκιαγραφείται πλήρως η εικόνα του σχολείου του ΔΝΤ. Με συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολείων σε όλη την Ελλάδα, 50 θα είναι τα σχολειά που θα κλείσουν σε όλη την Κρήτη όπως δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή που τα περισσότερα σχολειά σε όλη την επικράτεια έχουν ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές, με τα μαθήματα να μην πραγματοποιούνται αφού παντου ισχύει πλέον ο κανόνας “1 έρχεται 5 φεύγουν” και υπεράριθμες τάξεις των 25-30 μαθητών.
      Το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα είναι ανάγκη σήμερα να αποδείξουν ότι δεν είναι θεατές ούτε χειροκροτητές των σχεδίων τους δίνοντας τον αγώνα για να ανατραπεί ο νόμος για την διάλυση της δημοσιάς παιδείας. Πρέπει σήμερα περισσότερο από πότε να συγκροτήσουμε ένα πλατύ, πανεκπαιδευτικού μέτωπο που θα ενωσει ολες μας τις δυναμεις και θα βαλει φρενο στα σχεδια τους. Να ενωθούμε με το ρεύμα αντίστασης της κοινωνίας κάνοντας την εκπαίδευση το σημείο που θα σπάσει το “σερί” της κυβέρνησης και της τρόικας.



Δεν θα μας στερήσετε το μέλλον μας, θα σας διαγράψουμε εμείς!



No Response to "Με την εκπαίδευση θα γίνει ... Της Κερατέας!!"