Τρίτη, Μαρτίου 22, 2011

ΗΡΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ...

aren-hrakleiou @ Τρίτη, Μαρτίου 22, 2011

'Εχει  δίκιο ο Γ. Παπανδρέου όταν λέει ότι με την ολοκλήρωση των  μεγάλων μεταρρυθμίσεων  η Ελλάδα θα γίνει  αγνώριστη.Μέσα σε μόλις ένα χρόνο κατακτήσεις ενός αιώνα καταργήθηκαν με τον πιο χυδαίο τρόπο και από την πιο εθελόδουλη, προδοτική κυβέρνηση. Ήδη τίποτα δεν είναι όπως το ξέραμε. Από την πολιτική και οικονομική εξάρτηση της χώρας από Τροικα -  Μέρκελ και από την μνημονιακή επίθεση σε μισθούς και  συντάξεις και στα μέτωπα μεταφορών και υγείας. Τώρα η κυβέρνηση έρχεται να παίξει το τελευταίο της χαρτί ισοπεδώνοντας ολοκληρωτικά ό,τι είχαμε στο μυαλό μας σαν δημόσια δωρεάν παιδεία.
       Με ανακοίνωση του υπουργειου οικονομικών  από αυτόν τον μήνα, είκοσι ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα δεν παίρνουν καμία επιχορήγηση, μέ το Πανεπιστήμιο  και ΤΕΙ Κρήτης να έρχεται πρώτο σε υποχρηματοδότηση! Πράγμα καθόλου τυχαίο μιας και το πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ο εξ ορισμού προάγγελος των πιο συντηρητικών μεταρρυθμίσεων που γίνονται στην παιδεία. Τώρα οι καμπάνες χτυπούν για την επικείμενη ψήφιση του Νομοσχεδίου διάλυσης της παιδείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στα πανεπιστήμια θα δούμε μια σειρά απο αλλαγές ξεκινώντας από τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εισαγωγή θα γίνεται χωρίς εξετάσεις από το σχολείο σε σχόλες και όχι σε τμήματα(μπαίνεις στο Φυσικών και Τεχνολογικών Επιστημών και βγαίνεις από Φυσικός μέχρι Βιολόγος ) με τη διαλογή των τμημάτων να γίνεται  σε ένα προπαρασκευαστικό έτος που θα θυμίζει σχολείο.(υποχρεωτικές πρόοδοι, παρουσίες, κ.λπ) Στο τέλος του έτους και ανάλογα με τις επιδόσεις τους οι φοιτητές θα παίρνουν πιστοποιητικό - έγκριση για τη συνέχιση η' όχι των σπουδών τους . Για όσους από αυτούς δεν ανταπεξελθουν, υπάρχουν και τα ΚΕΣ. Στη φοιτητική μέριμνα η κυβέρνηση (στο πνεύμα όλων των μέτρων που έχει πάρει) αποφάσισε να ξεμπερδευσει ακόμα και με τα ψίχουλα που ως τώρα έδινε. Φέρνει λοιπόν το “κουπόνι του φοιτητή”, που θα έχει πιστωμένους πόντους για τη σίτιση, τη στέγαση, τον εξοπλισμό για τα εργαστήρια και ο,τι άλλο παρεχόταν ως τώρα δωρεάν, στρώνοντας έτσι το δρόμο στην επιβολή διδάκτρων. Όταν τελειώσουν οι πόντοι, ο φοιτητής θα καλείται να μεριμνήσει εκείνος για της ανάγκες φοίτησης του.
       Οι κινήσεις για τον εκσυχρονισμό-ξεπουλημα του πανεπιστημίου συνεχίζουν με την αξιολόγηση των ιδρυμάτων ανά τρία έτη σύμφωνα με τη σύνδεση των σπουδών του με την αγορά εργασίας. Ανάλογα με το βαθμό που παίρνουν θα εξασφαλίζουν το κρατικό βοήθημα ή αλλιώς θα αναζητούν πόρους για τη λειτουργία τους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτονόητο είναι πως όσες σχόλες δεν έχουν άμεση σύνδεση με την ερευνά (πχ θεωρητικές) δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν έσοδα για την λειτουργιά τους. Για να προχωρήσει “αναίμακτα” ο οικονομικός στραγγαλισμός του ελληνικού πανεπιστημίου, η “κυβέρνηση” καταργεί την  πανεπιστημιακή αυτοτέλεια αφού η Σύγκλητος αντικαθίσταται από ένα συμβούλιο διοίκησης στο οποίο θα συμμετέχουν “κοινωνικοί” φορείς (εκκλησιά, επιχειρηματίες, περιφέρειες) καθώς και αναγνωρισμένες ντόπιες ή διεθνείς προσωπικότητες, του επιστημονικού και μη, χώρου. Η νέα τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έχει επιπτώσεις και στην εργασιακή αποκατάσταση των φοιτητών, αφού τελειωνοντας 2ετη έως και 4ετη προγράμματα σπουδών δεν θα γίνεται λόγος για συλλογικές διεκδικήσεις. Οι νέοι απόφοιτοι θα έχουν να επιδείξουν τους πόντους ΕCTS που με κόπο εξασφάλισαν και ανάλογα με το αν έχουν τα “προσόντα” θα διαπραγματεύονται με τον εργοδότη η θα εξασφαλίζουν μια θέση στο ταμείο ανεργίας.
       Την ώρα που ο ΓΑΠ και η τρόικα μας κόβουν το μέλλον γιατί λεφτά δεν υπάρχουν, καθημερινά απο την βάση της Σούδας απογειώνονται τα νατοϊκά αεροσκάφοι για να βομβαρδήσουν τον Λύβιο λαό. Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς όμως πόσο κοστίζει στην χώρα μας η συμμετοχή σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, καθώς και η συντήρηση των “Συμμαχικών” αεροσκαφών. Η “κυβέρνηση” του ΠΑΣΟΚ δίχνει για άλλη μια φορά πως όταν τα λεφτά είναι για το λαό η απάντηση είναι “ούτε σάλιο δεν υπάρχει” αλλά για τους “ελεκτές-συμμάχους” μας η απάντηση διαφέρει πολύ..
        Εδώ αξίζει να αναλογιστούμε το τι κοινωνία θέλουν να δημιουργήσουν. Στα σχέδιά τους δε χωράει μια   νεολαία που σκέφτεται, αντιστέκεται,  μπορεί να διεκδικεί συλλογικά και να νικά. Απέναντι στο νόμο διάλυσης της δημόσιας παιδείας, το μαθητικό - φοιτητικό κίνημα καλείται να δώσει την πιο κρίσιμη μάχη για την υπεράσπιση της. Για την υπεράσπιση της ίδιας της κοινωνίας! Να βγει μπροστά στους αγώνες, να τους ενώσει, να τους δυναμώσει. Πρέπει τώρα περισσότερο απο ποτέ να συγκροτήσουμε ένα πλατύ πανεκπαιδευτικό μέτωπο Να ενωθούμε με το ρεύμα αντίστασης της κοινωνίας κάνοντας την εκπαίδευση το σημείο που θα σπάσει το “σερί” της κυβέρνησης και της τρόικας.



No Response to "ΗΡΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ..."