Δευτέρα, Οκτωβρίου 15, 2012

Καθηγητής υποκρισίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

GiorgosHCW @ Δευτέρα, Οκτωβρίου 15, 2012
Του Μούστου Μανώλη, 
απόφοιτου Ιατρικής Κρήτης, ειδικευόμενου Ιατρού στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και μέλους του ΔΣ ειδικευόμενων 

12 φοιτητές του Φυσικού που διαμαρτύρονταν μαζί με όλους τους φοιτητικούς συλλόγους του Ηρακλείου ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου οδηγούνται στο πειθαρχικό. Δικάζονται γιατί ξεσηκώθηκαν όπως και όλοι οι συνάδελφοι τους ενάντια σε έναν νόμο που η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας θεωρεί έκτρωμα και ανεφάρμοστο.
Υπήρξα για χρόνια φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πρόσφατα το πανεπιστήμιο μας κατατάχτηκε στην πρώτη θέση της κατατάξης της Αξιολόγησης για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Έχει αναντίρρητα αξιόλογους επιστήμονες και πλούσια ερευνητική δραστηριότητα. Πολλές φορές, μάλιστα, ακούγαμε στα αμφιθέατρα από τους καθηγητές μας οτι σπουδάζουμε στο "Harvard της Μεσογείου"...

Συγχαρητήρια κύριε καθηγητά

Τι υπάρχει πίσω από τις δημοσιεύσεις και τα πλούσια gala και συνέδρια; Η πραγματικότητα απογοητεύει και εξοργίζει. Από τη μια στο ορίτζιναλ Harvard είναι πλέον καθηγητής ο Γιώργος Παπανδρέου. Από την άλλη, βλέπουμε στον τοπικό τύπο οτι 5 πανεπιστημιακοί καθηγητές της Ιατρικής κοσμούν με την παρουσία τους την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Σε υψηλή κατατάξη κι αυτοί...

Συγχαρητήρια κύριε καθηγητά

Στο Τμήμα Φυσικής οι καθηγητές φαίνεται να μην πολυκαίγονται για όλα αυτά. Από το 2006 θυμάμαι τους εν λόγω "ακαδημαϊκούς" να πρωτοστατούν στον αγώνα που έκανε η τότε κυβέρνηση για τη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Με άρθρα, παρεμβάσεις και περισπούδαστες αναλύσεις ανάλογες του πανεπιστημιακού κύρους που διαθέτουν, έκαναν γνωστό σε όλους τους τόνους τις θέσεις τους υπέρ της κατάργησης του ασύλου, υπέρ της ιδωτικοποίησης των ΑΕΙ, υπέρ της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στις σχολές. Και όχι μόνο αυτό. Πέρυσι, τέτοιο καιρό απαγόρεψαν σε 2 αριστούχους απόφοιτους να κάνουν μεταπτυχιακό επειδή “ήταν υπερβολικά πολιτικοποιημένοι”...

Συγχαρητήρια κύριε καθηγητά

Με τον ερχομό του μνημονίου και της τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής συμφοράς που ζούμε, οι καθηγητές μας έκαναν πάλι γνωστές τις θέσεις τους. Αντίθετοι στις απεργίες που καλούσε η ΠΟΣΔΕΠ και υπέρμαχοι των “αναγκαίων μεταρρυθμίσεων” που έχει ανάγκη ο τόπος.. Τον Φλεβάρη του 2011 γεμάτοι ικανοποίηση 14 από αυτούς δήλωναν οτι “από την κρίση θα βγούμε με περισσότερη και καλύτερη δουλειά, και όχι με συνεχείς και αδιέξοδες κινητοποιήσεις”...

Συγχαρητήρια κύριε καθηγητά

Σε λίγες μέρες οι καθηγητές μας ολοκληρώνουν την πιο σπουδαία “εργασία” τους. 12 φοιτητές του Φυσικού που διαμαρτύρονταν μαζί με όλους τους φοιτητικούς συλλόγους του Ηρακλείου ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου οδηγούνται στο πειθαρχικό. Δικάζονται γιατί ξεσηκώθηκαν όπως και όλοι οι συνάδελφοι τους ενάντια σε έναν νόμο που η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας θεωρεί έκτρωμα και ανεφάρμοστο. Δικάζονται γιατί παλέψαν για δημόσια και δωρεάν παιδεία.  Δικάζονται γιατί ο αγώνας για καλύτερη ζωή δεν χωράει στα αμφιθέατρα και τους διαδρόμους του UOC.

Συγχαρητήρια κύριε καθηγητά

Το πανεπιστήμιο μας έχει επίσης πολύ αξιόλογους φοιτητές. Και εξαιρετικούς επιστήμονες. Δεν υπήρξε λαϊκή κινητοποίηση που οι φοιτητές να μην ήταν παρόντες. Αντί, να κοιτάξουν την πάρτη τους (όπως θα ήθελαν οι δάσκαλοι τους) έτρεχαν πάντα να στηρίξουν τις κοινωνικές ομάδες που έβλεπαν τα δικαιώματα τους να εξαφανίζονται. Σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη της κοινωνίας.
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των νοσοκομειακών Ιατρών στην πλατεία Ελευθερίας όπου 3 φοιτητές του Φυσικού διάβασαν ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα των υγειονομικών μέχρι και την πρόταση (που έγινε πράξη) των φοιτητών της Ιατρικής για μάθημα πρακτικής στο 6ο έτος σπουδών στο δημοτικό Ιατρείο και στο νεοσύστατο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι φοιτητές δείχνουν συνεχώς οτι πέρα από τις σπουδές τους στέκονται και στο πλευρό της κοινωνίας.

Συγχαρητήρια κύριε καθηγητά

Στην πρόσφατη ορκομωσία της Ιατρικής οι φοιτητές ανέρτησαν πανό που έγραφε “Οι νέοι επιστήμονες ελπίδα για τον τόπο. Δεν θα φύγουμε εμείς. Θα φύγουν αυτοί!”. Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να πουν οτι οι νέοι επιστήμονες θα σταθούν στο πλευρό του χειμαζόμενου λαού. Οτι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τη γνώση που με κόπο και στερήσεις απέκτησαν στην υπόθεση μία άλλης Ελλάδας. Οτι θα είναι δίπλα δίπλα στη διαδήλωση και στην πλατεία με τον άνεργο, τον συνταξιούχο και τους εκατομμύρια φτωχούς. Οτι θα παλέψουν κι αυτοί μαζί με όλη την κοινωνία για μία Ελλάδα χωρίς μνημόνια, χωρίς φτώχεια, χώρις το σάπιο πολιτικό κατεσημένο, χωρίς γκαουλάιτερ και τοποτηρητές. Όλα αυτά δικάζονται στο Φυσικό.

Συγχαρητήρια κύριε καθηγητά

Στο Φυσικό δεν διώκονται 12 φοιτητές. Διώκεται ο αγώνας των νέων για μία άλλη Ελλάδα. Διώκεται η ελπίδα, το όραμα, το αύριο. Αν αυτά τα παιδιά έσκυβαν τη μέση, αφιέρωναν εργατοώρες στο γλύψιμο και αν έγραφαν με ρυθμό οπλοπολυβόλου εργασίες και δημοσιεύσεις (που το όνομα τους δεν θα εμφανιζόταν καν γιατί ο Κύριος Καθηγητής είναι ο αρχηγός του εργαστηρίου) τότε θα τους έδιναν και υποτροφία. Αυτοί είναι οι καθηγητές μας.

Συγχαρητήρια κύριε καθηγητά.

Αλλά να βιαστείτε κύριε καθηγητά. Να βιαστείτε να ολοκληρώσετε το επιστιμονικό σας έργο. Να βιαστείτε γιατί όταν ξαναγεμίσουν τα αμφιθέατρα, οι πλατείες και οι δρόμοι με ΖΩΗ και ΕΛΠΙΔΑ τότε στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν θα βρίσκονται φοιτητές αλλά η μισαλλοδοξία και η τυραννία.

No Response to "Καθηγητής υποκρισίας του Πανεπιστημίου Κρήτης "