Δευτέρα, Απριλίου 04, 2011

ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

aren-hrakleiou @ Δευτέρα, Απριλίου 04, 2011
      Από το Καστελόριζο(όχι τυχαία) ανακοίνωσε στις 23 Απριλίου του 2010,ο πρωθυπουργός, την παράδοση της χώρας στην τρόικα. Σχεδόν ένα χρόνο μετά ,στην σύνοδο της 25ης Μαρτίου εκχωρεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος της εθνικής κυριαρχίας στο διευθυντήριο των Βρυξελλών με την επικύρωση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, υποθηκεύοντας για πολλά χρόνια το μέλλον του λαού. Συγκεκριμένα, το Σύμφωνο αυτό αποτελεί τη συνταγματική κατοχύρωση του μνημονίου, αφού προβλέπει ότι οι χώρες με υψηλό χρέος και έλλειμμα, όπως η Ελλάδα, χάνουν το δικαίωμα κατάρτισης οικονομικού προϋπολογισμού. Έτσι, το δικαίωμα της ουσιαστικής διακυβέρνησης της χώρας, δηλαδή η διαχείριση των οικονομικών αλλά και η φορολογία ως κομμάτι αυτής, περνά στα χέρια της Γερμανίας και των Βρυξελλών. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του Μνημονίου 4,το οποίο προβλέπει μέτρα σκληρής λιτότητας για το λαό, μέσα στα οποία εντάσσονται ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ύψους 50δις, περικοπές 25 δις έως το 2015 και περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει 1,5 εκ ευρώ την ημέρα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις δυτικές επεμβάσεις στη Λιβύη!Γίνεται πλέον εμφανές ότι μιλάμε για μία μνημονιακή πολιτική λιτότητας που ήρθε για να μείνει επιβάλλοντας στο λαό μία επ αόριστον πληρωμή της, όχι(φυσικά)για τη σωτηρία της χώρας, αλλά για την ικανοποίηση των οικονομικών απαιτήσεων της «Γερμανοκρατούμενης» Ευρώπης.
      Και ενώ στα μέσα της βδομάδας έχουμε την επίσκεψη από τους επικεφαλείς της τρόικας ,οι οποίοι έρχονται με σκοπό να ελέγξουν για ακόμη μία φορά αν τηρούνται πιστά τα μέτρα που έχουν επιβάλλει, πολλές είναι οι εικόνες που κάνουν φανερό το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η πολιτική της έχουν απονομιμοποιηθεί. Από τα μαζικά κινήματα που έχουν ξεσπάσει στα ΜΜΜ ,στην Υγεία ,στην Κερατέα μέχρι τις πορείες στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και τα ξεσπάσματα αποδοκιμασίας απέναντι στους ανθρώπους της κυβέρνησης οι οποίοι όπου και αν βρεθούν γίνεται φανερό ότι είναι ανεπιθύμητοι. Απέναντι σε όλες αυτές τις ενέργειες η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα προσπαθούν να θωρακιστούν και να τις πολεμήσουν..Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κερατέας, όπου η κυβέρνηση με σκοπό να ικανοποιήσει τα συμφέροντα μεγαλοεργολάβων έχει εγκαταστήσει ως άλλη κατοχική δύναμη τα ΜΑΤ, αγνοώντας αποφάσεις δικαστηρίων και τις αντιδράσεις των κατοίκων, ο αγώνας των οποίων δείχνει ξεκάθαρα την αντίσταση που μπορεί να αναπτυχθεί όταν υπάρχει ενότητα, αποφασιστικότητα και συνείδηση. Στην ίδια λογική της καταστολής και της τρομοκρατίας εντάσσονται τόσο η απόλυση του δημοσιογράφου Α.Χατζηστεφάνου (εκπομπή Infowar), ο οποίος πήγαινε κόντρα στη μνημονιακή γραμμή του ΣΚΑΙ και των υπόλοιπων ΜΜΕ όσο και του εργατολόγου Α.Καψάλη από την ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ο οποίος ήταν αντίθετος στην συγκαταβατική και εκτονωτική λογική της ΓΣΕΕ και του Παναγόπουλου. Τέτοιες φωνές δεν χωράνε στα μεγαλεπήβολα σχέδια της κατοχικής κυβέρνησης και της λαϊκής συναίνεσης για την οποία προσπαθεί να μας πείσει, σε συνεργασία με τα παπαγαλάκια της μνημονιακής δημοκρατίας.
      Και την ίδια στιγμή που η κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει, το πάζλ έρχεται να συμπληρώσει το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου στην παιδεία .Έτσι στα παν/μια θα δούμε μια σειρά από αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν στη βουλή αρχές Μαΐου, ενώ ήδη το υπουργείο σχεδιάζει συγχωνεύσεις-λουκέτα σχολών στα πλαίσια του Καλλικράτη στην παιδεία.


Στον τρόπο φοίτησης
      Η εισαγωγή θα γίνεται σε σχολές και όχι σε τμήματα (π.χ. σχολή θετικών επιστημών και όχι φυσικό ή βιολογικό) σε ένα προπαρασκευαστικό έτος. Στο τέλος του έτους και ανάλογα με τις επιδόσεις τους οι φοιτητές θα παίρνουν πιστοποιητικό για τη συνέχεια των σπουδών τους όχι πάνω σε συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο αλλά σε ευέλικτα προγράμματα σπουδών-και γιατί όχι άλλωστε αφού θα έχουν ήδη μπει στη λογική του παν/μιου-σχολείου (υποχρεωτικές παρουσίες, πρόοδοι , αλυσίδες). Για όσους από αυτούς δεν ανταπεξέλθουν, υπάρχουν και τα ΚΕΣ (με το αζημίωτο πάντα). Στη φοιτητική μέριμνα η κυβέρνηση (στο πνεύμα του μνημονίου) αποφάσισε να ξεμπερδέψει μια και καλή. Φέρνει λοιπόν το κουπόνι του φοιτητή, που θα έχει πιστωμένους πόντους για τη σίτιση, τη στέγαση, τον εξοπλισμό, για τα εργαστήρια και ότι άλλο παρέχονταν δωρεάν, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων. Όταν τελειώσουν οι πόντοι, ο καθένας μόνος.

Στη Διοίκηση/Χρηματοδότηση
      Οι κινήσεις για τον εκσυγχρονισμό-ξεπούλημα του παν/μιου συνεχίζουν με την αξιολόγηση των ιδρυμάτων ανά τρία έτη με τη σύνδεση των σπουδών του με τη αγορά εργασίας. Ανάλογα με τη βαθμολογία θα εξασφαλίζουν το κρατικό βοήθημα ή αλλιώς θα αναζητούν πόρους για τη λειτουργία τους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτονόητο είναι πως όσες σχολές δεν έχουν άμεση σύνδεση με την έρευνα (πχ θεωρητικές) δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν έσοδα για την λειτουργία τους. Για να προχωρήσει αναίμακτα ο οικονομικός στραγγαλισμός του ελληνικού παν/μιου, η κυβέρνηση τελειώνει και με τη πανεπιστημιακή αυτοτέλεια, αφού η Σύγκλητος αντικαθίσταται από ένα Συμβούλιο Διοίκησης στο οποίο θα συμμετέχουν κοινωνικοί φορείς(εκκλησία, επιχειρηματίες, τοπικοί άρχοντες) καθώς και αναγνωρισμένες ντόπιες ή διεθνείς προσωπικότητες, του επιστημονικού (και όχι μόνο) χώρου. Παράλληλα, προωθείται η ουσιαστική κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος ,με εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας, μιας και πλέον θα παίρνουμε δωρεάν 1 βιβλίο ανά μάθημα, για τα υπόλοιπα θα βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη(όποιος μπορεί, εξάλλου το νέο Παν/μιο δεν είναι για όλους!).Ακόμα, σε 20 ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας έχει ήδη ανασταλεί η χρηματοδότηση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για ακόμα μια φορά να πρωταγωνιστεί!

Στα εργασιακά δικαώματα
      Η νέα τριτοβάθμια που καθόλου δεν θα μοιάζει με ότι ξέραμε ως τώρα σαν δημόσιο παν/μιο θα έχει επιπτώσεις και στην επαγγελματική αποκατάσταση, αφού τα ευέλικτα προγράμματα φοίτησης θα εξασφαλίζουν «ατομικό πτυχίο» δηλαδή μονάδες ECTS με τις οποίες ο εργαζόμενος θα διαπραγματεύεται ατομικά πλέον τους όρους δουλειάς του. Άλλωστε βρίσκεται εν ισχύ ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο πέντε φεύγουν ένας μπαίνει (ενώ συζητούν και για 8:1) πράγμα που σημαίνει πως το διαβατήριο για την ανεργία είναι αναπόφευκτο.

Στην πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια
Στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει αρχίσει να σκιαγραφείται πλήρως η εικόνα του σχολείου του ΔΝΤ. Με συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολείων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σχέδια για το «νέο Λύκειο» που θα προσφέρει λιγότερη παιδεία και περισσότερη κατάρτιση στους μαθητές που θα στοιβάζονται ανά 30 στην τάξη. Την ίδια στιγμή που τα περισσότερα σχολεία σε όλη την επικράτεια έχουν ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές, με τα μαθήματα να μην πραγματοποιούνται από τις ελλείψεις που προκαλεί το πάγωμα των προσλήψεων.
      Παρόλο που βλέπουμε τρόικα-κυβέρνηση και Διαμαντοπούλου να διαλύουν τόσο ολόκληρη την κοινωνία όσο και κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης χωρίς κανένα ενδοιασμό, είναι πλήρως αναντίστοιχο το κλίμα στα παν/μια με το πληττόμενο κομμάτι της εκπαίδευσης να μην προετοιμάζεται για τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Η σημερινή νεολαία μπροστά στο μέλλον της ανεργίας και της απόγνωσης που της ετοιμάζουν πρέπει να είναι πρωτοπόρος των κοινωνικών αντιστάσεων και να δείχνει το δρόμο! Είναι κρίσιμο να αναζωπυρώσουμε συζητήσεις και συλλογικές διαδικασίες και να ενισχύσουμε τα κοινωνικά κινήματα με τη φωνή της νεολαίας! Οι φοιτητές έχουμε χρέος να αντιστοιχηθούμε στη συγκυρία και να συμβάλουμε στο να δημιουργηθεί ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο ανατροπής του νομοσχεδίου διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας το οποίο να μπορέσει να συνδεθεί και να συνδέσει την υπόλοιπη κοινωνία .Να μη γίνουμε η γενιά της κατάθλιψης, του ατομισμού και της μετανάστευσης! Τα «γενέθλια» του Μνημονίου να γίνουν η στιγμή συνειδητοποίησης και εμβάθυνσης του πολιτικού αγώνα για την απαλλαγή της χώρας και του λαού από το Μνημόνιο, την τρόικα και το πολιτικό σύστημα που τα στηρίζει. Για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για το λαό και τη χώρα!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Την ακύρωση του μνημονίου. Έξω το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ από την Ελλάδα!
• Όχι στο ξεπούλημα της χώρας στους διεθνείς τοκογλύφους και τους αεριτζήδες.
• Να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου και ο πολιτικός συρφετός που ξεπουλάνε τη χώρα!
• Καμία ανάμειξη της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική παρέμβαση στη Λιβύη.
• Να μην περάσουν τα μέτρα Διαμαντοπούλου για το παν/μιο. Όχι στο παν/μιο του μνημονίου και του Καλλικράτη!
• Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς-Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών-Όχι στα προαπαιτούμενα μαθήματα, αλυσίδες, κύκλους σπουδών
• Όχι στις συγχωνεύσεις και την υποβάθμιση των σχολείων.
• Να σταματήσει τώρα η στοχοποίηση της νεολαίας από την υπουργό Α. Διαμαντοπούλου.
• Καμιά αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων, εκπαιδευτηρίων και ΚΕΣ.
• Ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα-Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για να βρούμε δουλειά.
• Δημόσια και δωρεάν σίτιση-στέγαση-μετακίνηση-συγγράμματα.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
• Παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου σε οποιοδήποτε περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο συζητηθούν ζητήματα εκπαίδευσης και συγχώνευσης σχολείων.
• Συντονισμό των ΦΣ με σωματεία εργαζομένων, κινήσεις πολιτών και μαθητών.
• Δημιουργία επιτροπών ενημέρωσης των φοιτητών για τα μέτρα που εξήγγειλε η υπουργός διάλυσης της Παιδείας και της νεολαίας.
• Υποστήριξη κινήσεων και πρωτοβουλιών που κινούνται ενάντια στα μέτρα και στο μνημόνιο.
• Κινητοποίηση του συλλόγου ενάντια στις αυξήσεις της τιμής του εισιτηρίου και ενεργό συμμετοχή του στο συντονιστικό φορέων που έχει δημιουργηθεί για αυτό το θέμα. Παράλληλα παρεμβάσεις του Συλλόγου σε στάσεις λεωφορείων για περαιτέρω ενημέρωση του κόσμου.
• Συμμετοχή του συλλόγου στην παγκρήτια αντιπολεμική πορεία στη Σούδα το πρωί του Σαββάτου. Λεωφορεία θα ξεκινήσουν στις 9 από Ηράκλειο.
• Συνδιοργάνωση ανοιχτής συνέλευσης με κάθε φορέα-συλλογικότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θέλει να οργανώσει αντιστάσεις σήμερα και με θέμα «Ένας χρόνος Μνημόνιο» την Δευτέρα 11/4

No Response to "ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ"