Τετάρτη, Μαΐου 30, 2012

Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας!

Manolis Derm @ Τετάρτη, Μαΐου 30, 2012
Οι φετινές φοιτητικές εκλογές παρά το ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, δεν κατάφεραν να απασχολήσουν την μεγαλύτερη μερίδα της φοιτητικής κοινότητας και δεν αποτέλεσαν  ευκαιρία για συζήτηση μέσα στα πλαίσια των φοιτητικών Συλλόγων. Τα αποτελέσματα κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με μια μικρή πτώση των παρατάξεων του μνημονίου και μια μικρή άνοδο της αριστεράς χωρίς καμία σημαντική μεταβολή.
Σε αντίθεση, το κλίμα στην κοινωνία μοιάζει να είναι πολύ διαφορετικό. Οι εκλογές της 6ης Μάη αποτύπωσαν την εναντίωση του λαού στα μνημόνια της υποτέλειας, με την μεγάλη πτώση του δικομματισμού και την άνοδο της αριστεράς και των άλλων αντιμνημονιακών δυνάμεων. Το αποτέλεσμα αυτό προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα αποτρέποντας τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης πρόθυμης να τηρήσει τα μνημόνια και τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και να συνεχίσει την προδιαγεγραμμένη πορεία της χώρας προς την χρεωκοπία. Οι νέοι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί, εξαναγκάζουν το μνημονιακό μπλοκ σε ανασύνταξη με κυρίαρχο στόχο να αναχαιτίσει τον λαϊκό παράγοντα, με κύριο εκφραστή του, τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απονομιμοποίηση του μνημονιακού στρατοπέδου το αναγκάζει να χρησιμοποιήσει εκβιασμούς και διλήμματα οδηγώντας μας σε μια προεκλογική περίοδο πολύ διαφορετική και πιο δύσκολη από τις προηγούμενες. Με κύριο το δίλημμα “μνημόνια και υποτέλεια ή χάος και καταστροφή” το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, αποτρέποντας οποιαδήποτε κουβέντα για την δυνατότητα μιας άλλης πορείας για τον λαό και τη χώρα. Στο κλίμα του εκφοβισμού συστρατεύονται τα ΜΜΕ, τα ξένα συμφέροντα και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές και ότι οποιοσδήποτε άλλος δρόμος θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή σε ενός τύπου “κατοχικής” δραχμής και την χρεωκοπία. Η εισβολή των ξένων στα εσωτερικά της χώρας είναι πιο εμφανής από ποτέ και στοχεύει την αποδυνάμωση οποιασδήποτε φωνής μιλάει για μια άλλη διέξοδο, και την ανάδειξη των καθεστωτικών κομμάτων ως τη μόνη υπεύθυνη δύναμη που  μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα.
Το πολιτικό σκηνικό, με τον τρόπο που ανασυντάσσεται, διαμορφώνει δυο αντίπαλα μπλοκ. Απ' τη μια βρίσκεται το πολιτικό σύστημα που σήμερα παίρνει τη μορφή της υποτελούς δεξιάς  και από την άλλη ο αγωνιζόμενος λαός, οπού μέσα από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις των 2 τελευταίων χρόνων έχει αναδείξει την ανάγκη για πραγματική δημοκρατία, οικονομική ανακούφιση και ανεξαρτησία. Κύριος εκφραστής του λαού υπήρξε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παίζει πλέον ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή και απέκτησε την δύναμη να επηρεάσει τις εξελίξεις, τροποποιώντας τους συσχετισμούς. Προϋπόθεση για την συνολική ανατροπή της κατάστασης στην χώρα είναι η επίτευξη μιας πλατιάς ενότητας δυνάμεων με πυρήνα την αριστερά η οποία θα συμβάλλει στη μετατροπή αυτού του ριζοσπαστισμού σε ένα πολιτικό ρεύμα. Που θα επιβάλλει μια άλλη πορεία ώστε να ξαναϋπάρξει δημοκρατία και ανεξαρτησία στον τόπο, ώστε να γκρεμιστεί το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της υποτέλειας, να αποτελεί δηλαδή ο λαός, ενεργό ρυθμιστή των εξελίξεων με την συμμετοχή του στην διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης.
Tην περίοδο αυτή ανοίγεται μπροστά μας μια μεγάλη δυνατότητα. Μια ευκαιρία για την ουσιαστική ανατροπή της καθεστωτικής φάσης στην οποία έχει επέλθει η χώρα και των πολιτικών της λιτότητας και εξαθλίωσης. Όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, είναι η κινητοποίηση, η αυτενέργεια, η συμμετοχή των ίδιων των ανθρώπων, η ενίσχυση και το βάθεμα του λαϊκού ριζοσπαστισμού και η συνειδητοποίηση της δυσκολίας και της διάρκειας του αγώνα που έχουμε μπροστά μας, απαραίτητοι όροι για μια διαφορετική πορεία της χώρας.  Η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και το οριστικό γκρέμισμα του πολιτικού συστήματος και των εφεδρειών που έχει, στις εκλογές στις 17 Ιούνη αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το λαϊκό κίνημα και την αριστερά.  Είναι χρέος όλων μας, στις εκλογές αυτές, να παλέψουμε για μια ουσιαστική αλλαγή, ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας πίσω μας όσους ξεπούλησαν την χώρα και το μέλλον μας. Αγωνιζόμαστε για πραγματική δημοκρατία, για ανεξαρτησία και χειραφέτηση, για μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη.

No Response to "Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας!"