Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2011

ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

aren-hrakleiou @ Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2011

              Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν πυκνό σε γεγονότα, με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων, την ελληνική οικονομία σε ελεύθερη πτώση και την ανεργία να έχει φτάσει το 20% φαίνεται πλέον ότι η χώρα έχει μπει σε  αναπόφευκτη τροχιά χρεωκοπίας. Τη νέα κατάσταση έρχεται να διαχειριστεί  ένα ενισχυμένο αντιδραστικό μέτωπο από τις  μνημονιακές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ ,ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ), όπως φάνηκε και από την ευρεία συναίνεση στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό ευθυγραμμίζεται  στο ξεπούλημα της χώρας αφού, φαίνεται ότι τα σχέδια  για να κρατηθεί η Ελλάδα σε κωματώδη κατάσταση μέχρι να ξεπουλήσουν τα πάντα δεν αποδίδουν , άλλα και επειδή μετά τις πλατείες δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφωνίες την ώρα που οι μέρες τους μοιάζουν μετρημένες. Με την ένωση των “υπεύθυνων” δυνάμεων της χώρας περνάμε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-τρόικας σε νέα σενάρια συγκυβερνήσεων που θα έρθουν να υλοποιήσουν την ακόμα πιο βαθιά διάλυση  της κοινωνίας σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.
                Στη νέα καθεστωτική φάση που έχει εισέλθει η χώρα, μετά την ψήφιση του Μνημονίου, στην προσπάθεια  ξεπουλήματος των πάντων που επιχειρείται από την κυβέρνηση δεν υπάρχει χώρος για δημόσια δωρεάν παιδεία και για ακαδημαϊκές ελευθερίες. Σε αυτές τις γραμμές κινείται και το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μερικές από τις βασικές πτυχές του οποίου είναι:
  - Διοίκηση των ιδρυμάτων: Τα ιδρύματα θα διοικούνται από 15μελές Συμβούλιο Διοίκησης με 8 μέλη που θα είναι καθηγητές, ενώ τα υπόλοιπα 7 θα είναι «κοινωνικοί» φορείς (αναγνωρισμένες πανεπιστημιακές ή μη προσωπικότητες, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι εταιριών, επιφανή στελέχη των «αγορών» κ.ά.). Στις αρμοδιότητες του νέου συμβουλίου θα είναι η επιλογή του πρύτανη ή του προέδρου ΤΕΙ (μέσω διεθνών διαγωνισμών) καθώς και η εξειδίκευση του εσωτερικού κανονισμού του εκάστοτε ιδρύματος, δηλαδή η ερευνητική και εκπαιδευτική πολιτική του, η δημοκρατική λειτουργία και οι αμοιβές του προσωπικού
  -Πανεπιστημιακό άσυλο: Καταργείται η έννοια του και παραμένει ως έθιμο ενώ η διασφάλιση της λειτουργίας του ιδρύματος αναφέρεται πως είναι αρμοδιότητα του συμβουλίου. Οποιαδήποτε παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας (π.χ. κινητοποιήσεις φοιτητών και καθηγητών) θα τιμωρούνται με αυστηρές ποινές.
  -Δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας: Η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων δεν θα είναι πλέον ευθύνη του κράτους, αφού μεταβιβάζεται σε ανεξάρτητη Αρχή, η οποία φροντίζει για τη χρηματοδότηση των αυστηρά λειτουργικών εξόδων των τμημάτων σε συνάρτηση πάντα με το μέγεθος και το βαθμό ανταγωνιστικότητάς τους. Έτσι, κάθε ίδρυμα θα είναι υποχρεωμένο να βρίσκει πόρους από τον ιδιωτικό τομέα, αφού θα υποχρηματοδοτείται και θα παίρνει μπόνους 15-25%, ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησής του (με ποια κριτήρια, όμως θα αξιολογείται;). Κάθε ίδρυμα υποχρεούται να προχωρήσει σε σύσταση Α.Ε., που θα είναι αρμόδια για τη διαχείριση των πόρων και της περιουσίας του ιδρύματος (εκτός του κρατικού βοηθήματος) καθώς και για όλη την «επιχειρηματική» δραστηριότητα του πανεπιστήμιου, όπως θα θεωρείται η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών άλλα και η εύρεση χορηγιών. Βέβαια, η κατάργηση και η συγχώνευση μη βιώσιμων και μη παραγωγικών ιδρυμάτων παραμένει σταθερή επιλογή της κυβέρνησης, για να περικοπούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα έξοδα. Επιπλέον, οι φοιτητές χάνουν από το 2014 το δικαίωμα στα δωρεάν συγγράμματα. Μάλιστα, κοινωνική παροχή θα θεωρείται η χορήγηση φοιτητικών δανείων για την κάλυψη των εξόδων σπουδών.
 -Σπουδές: Υποβαθμίζεται η ποιότητα σπουδών και διαλύεται η (όποια) έννοια των ενιαίων πτυχίων.
Καταργούνται τα 4ετή προγράμματα σπουδών και αντικαθιστώνται από 3έτη, με κάθε ίδρυμα να έχει, ανάλογα με την κρίση του, τη δυνατότητα θέσπισης προπαρασκευαστικού έτους, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης «ευέλικτων» προγραμμάτων ενός ή δύο ετών. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία πτυχίων και ιδρυμάτων πολλών ταχυτήτων.
                Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα του Μνημονίου συνιστά την ολοκληρωτική υποθήκευση του μέλλοντος μιας γενιάς που οδηγείται στην αμάθεια και την ανεργία. Ο πολιτικός συρφετός που μας έφερε ως εδώ και παρέδωσε τη χώρα στην Τρόικα, στερεί από τη νεολαία το δικαίωμα να σπουδάσει, να δουλέψει, να ζήσει με αξιοπρέπεια. Το σύνθημα που φώναζε ο κόσμος που γέμισε τις πλατείες της χώρας το τελευταίο διάστημα ήταν ξεκάθαρο: ”Δεν φεύγουμε αν δεν φύγετε!”. Όσο το μέλλον μας ορίζεται από το επικίνδυνο πολιτικό προσωπικό του Μνημονίου δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την χρεωκοπία. Ο αγώνας που καλούμαστε να δώσουμε πρέπει να είναι σε αντιπαράθεση με το σύνολο του πολιτικού συστήματος, πρέπει να τους δείξουμε την “πόρτα της εξόδου” από την χώρα για να ανατραπούν όλα τα Μνημόνια και οι νόμοι και να αποτρέψουμε την διάλυση τόσο της κοινωνίας όσο και της δημόσιας παιδείας.
Η μάχη που θα δώσουμε δεν είναι απλά για το δημόσιο πανεπιστήμιο, καλούμαστε να παλέψουμε για το δικαίωμα μας στην μόρφωση, την εργασία αλλά και την αξιοπρεπή ζωή. Απέναντι, στην τεράστια επίθεση που δεχόμαστε χρειάζεται να σχηματιστεί το πιο πλατύ μέτωπο δυνάμεων όπως διδαχτήκαμε από τις πλατείες  για να φύγουν αυτοί που καταστρέφουν το παρόν και μαυρίζουν το μέλλον μας. Να αποτελέσουμε κομμάτι του κόσμου στις πλατείες και να ενωθούμε με την αγανάκτηση του υπόλοιπου λαού στους δρόμους δίνοντας από κοινού τον αγώνα για δημοκρατία.  Ώστε να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για τη χώρα προς όφελος του λαού. Για να ανασάνει η κοινωνία από το βραχνά του χρέους και η χώρα να αποτινάξει το ζυγό της Τρόικας και του Μνημονίου. Για μια άλλη πορεία με πρωταγωνιστή το λαό!

ΟΛΟΙ στους δρόμους ,ΟΛΟΙ στις πλατείες να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου και όλο το σάπιο πολιτικό προσωπικό που ξεπουλάει τη χώρα
  • Έξω η τρόικα από την Ελλάδα
  • Να πέσει ο Νόμος Πλαίσιο
  • Να καταργηθούν Μνημόνιο-Μεσοπρόθεσμο-μέτρα
  • Όχι στο ξεπούλημα της χώρας στους διεθνείς τοκογλύφους και τους αεριτζήδες.
  • Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους -Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών
  • Καμιά αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων, εκπαιδευτηρίων και ΚΕΣ.
  • Ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα-Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για να βρούμε δουλειά.
  • Δημόσια και δωρεάν σίτιση-στέγαση-μετακίνηση-συγγράμματα.
  • Καμία κατάργηση του ασύλου- το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
·       Κατάληψη της σχολής  μέχρι τη Πέμπτη 7/11
·       Επόμενη Γενική Συνέλευση του  Συλλόγου τη Πέμπτη 7/11
·       Πολύμορφες δράσεις για ενημέρωση στο κέντρο της πόλης
·       Συντονισμό με άλλους συλλόγους-σωματεία εργαζομένων- φορείς



No Response to "ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ"